Amatör Telsizcilik Yönetmeliği (Resmi Gazete) Kısım 3

07-01-2022 22:11

ÜÇÜNCÜ KISIM

Amatör Telsiz İstasyonları

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amatör Telsiz İstasyonları

 

                İstasyon Kuruluşu

                Madde 15- Amatör telsizcilik belgesi alan gerçek kişiler ile , A sınıfı amatör telsizcilik belgesine sahip bir gerçek kişinin sorumluluğunda olmak kaydıyla  Amatör telsiz dernekleri, eğitim ve ögretim kurumları, acil ve olağanüstü durum haberleşmesinde faydalanılabilecek kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumları amatör telsiz istasyonu kurabilirler. Belge sahipleri tarafından kurulan istasyonlar belge sahibinin çağrı işareti ile; diğer kurum ve kuruluşlarca kurulan istasyonlar da TK tarafından o kurum ve kuruluşlara verilen çağrı işaretleri ile anılırlar.

 

Amatör telsizcilik belgesi sahibi gerçek kişiler yurt sathında ikinci bir istasyon kurabilirler. Tek çağrı işareti verilen belge sahipleri, bu ek istasyonda belgesindeki  çağrı işaretine, “/” ya da “-” işareti ile  yeni adresi kapsayan bölgenin numarasını  ekleyerek  haberleşme yapabilirler.

                İstasyon Kurmak İçin Başvuru

                Madde 16- Amatör telsiz istasyonu kurmak isteyen amatör telsizciler ile, Amatör telsiz dernekleri, eğitim ve ögretim kurumları, acil ve olağanüstü durum haberleşmesinde faydalanılabilecek kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumları ilgili TK Bölge Müdürlüklerine başvururlar. Başvuru dilekçesi ekinde,

                a) İstasyon sorumlusu tarafından imzalanmış başvuru formu,

                b) Kurulacak istasyonun adresi ve coğrafi koordinatları,

                c) İstasyonda kullanılacak amatör telsiz cihazlarına ait cihaz listesi ve cihazların teknik özelliklerini içeren teknik dökümanlar,

                d) Listede yer alan cihaz tescil ücretlerinin yatırıldığına dair makbuzların aslı,

                e) İstasyon sorumlusu amatör telsizciye ait Amatör Telsizcilik Belgesinin fotokopisi,

                f) 18 yaşından küçük başvuru sahipleri için veli veya vasi oluru,

bulunur.

Başvuruda bulunanlara TK Bölge Müdürlüklerince, süresiz Amatör Telsiz İstasyon Ruhsatı verilir. Kanunda belirtilen cihaz ruhsat ücreti, cihazların ilk kaydında ve devir işlemlerinde alınır.

 

                İstasyonun Çalıştırılması

                Madde 17-  Amatör telsiz istasyonunu çalıştırmada aşağıdaki usüller uygulanır.

                a) İstasyonda kullanılacak olan cihazlar TK tarafından düzenlenecek amatör telsiz istasyon ruhsatnamesine işlenir. Bu belge istasyonda bulundurulur. Amatörlerce istasyon kuruluşundan sonra edinilen cihazlar da bildirimde bulunmak kaydıyla amatör telsiz istasyonu ruhsatına kaydettirilir.

                b) Amatör telsiz istasyonundaki cihazlar, izin verilen frekans bandları, emisyon tipi ve güçlerde, bildirilen sabit istasyonda kullanılabileceği gibi, mobil veya portatif olarak da kullanılabilir.

                c) Cihazların kayıtlardan düşürülmesi , yeni cihaz eklenmesi veya devir işlemleri dışında ayrıca    TK ‘ya bir bildirimde bulunulmasına gerek yoktur. 

                d) Amatör Telsiz İstasyon Ruhsatnamesinin kaybolması veya yıpranması halinde belge sahibine ilgili TK Bölge Müdürlüklerine müracaatları halinde ruhsat yenileme ücreti tahakkuk ettirilerek yenisi verilir.

                e) Amatör Telsiz İstasyon Ruhsatnamesi aslı veya fotokopisi, sabit istasyonun bulunduğu yerin görünen bir yerine asılır.

                f) İstasyondaki cihazların bir veya birkaçının mobil veya portatif olarak kullanılmak üzere istasyon dışına çıkarılması durumunda amatör istasyon ruhsatnamesinin aslının veya fotokopisinin sorumlu operatörün yanında bulundurulması zorunludur.

 

 

İKİNCİ BÖLÜM

İstasyonlarla İlgili Diğer Kurallar

 

                Cihaz İlavesi, Devir ve Kayıt Silme

                Madde 18- Amatör Telsiz İstasyon Ruhsatnamesine cihaz ilavesi, cihaz devri ve cihaz kaydının silinmesi halinde  aşağıdaki usüller uygulanır.

                a) Amatör telsizcilik belgesi sahibi tarafından satın alınan , devir veya hibe yolu ile edinilen ya da bu yönetmeliğin 29 uncu  maddesinde belirtilen güç sınırının üzerinde olacak şekilde amatör bandlarda çalışmak üzere imal edilen veya hurda olarak temin edilip onarılan cihazların mevcut Amatör Telsiz İstasyon Ruhsatnamesine işlenmesi  veya kullanım dışı kalan cihazların kaydının silinmesi için TK Bölge Müdürlüklerine başvurulur. Yeni edinilen cihazların TK tarafından belirlenen amatör cihaz standartlarına uygunluğu belirlendiğinde  Amatör Telsiz İstasyon Ruhsatnamesi düzenlenir.  

                b) Yeni kaydedilecek cihazlar veya devralınacak cihazlar için kanunda belirtilen cihaz ruhsat ücretinin ödendiğine dair makbuz aslı ve eski ruhsat aslı  başvuruya eklenir.

                c) Amatör Telsiz İstasyonu Ruhsatnamesinden silinen cihazlar sahiplerine iade edilir.

                İstasyonda Bulundurulacak Dökümanlar

                Madde 19- Her amatör telsiz istasyonunda; amatör telsizcilik belgesi ve amatör telsiz istasyonu ruhsatnamesine ek olarak; 

                a) Telsiz Kanunu,

                b) Amatör Telsizcilik Yönetmeliği,

                c) İstasyon Güvenlik Talimatı,

                d) Haberleşme Kayıt Defteri (Log Book), (Mobil çalışmada kayıt şartı aranmaz)

                e) Telsiz Yayın Kontrolü Yönetmeliği bulundurulur.

                Yer Değiştirme

                Madde 20- Amatör telsizciler, istasyon adreslerinin değişmesi durumunda yeni adreslerini ve coğrafi koordinatlarını TK Bölge Müdürlüklerine bildirirler. Yönetmelikte belirtilen denetimler sırasında bildirilen adresten sürekli ayrıldığı saptanan amatör belge sahipleri ile ilgili bir tutanak tutulur ve belge sahibinin ruhsatnamesi iptal edilir.

                Antenler

                Madde 21- Kullanılacak anten çeşitleri; cihazın gücüne, frekans bandına ve kullanılacak mahallin olanaklarına göre amatör telsizciler tarafından belirlenir. Anten kurulurken aşağıdaki kısıtlamalara uyulması zorunludur. Anten yüksekliği olarak anten besleme noktası dikkate alınır.

                a) Antenlerin monte edileceği yüksek kule ya da yapılarda Sivil Havacılık kurallarına göre ışıklandırma ve benzeri tedbirlerin alınması zorunludur.

                b) Trafiğe açık hava alanlarının civarında kurulacak anten tesisleri pistin iniş ve kalkış yönlerinde olmamak koşuluyla, hava alanı yetkilileri ile yapılacak koordinasyondan sonra aşağıdaki  esaslar dahilinde kurulur.

                  1) Antenin yerleştirileceği yerin deniz seviyesinden yüksekliği, amatörün antenin kuracağı yerin belirlenmesinden sonra tespit edilir.

                  2) Hava alanı pistinin  deniz seviyesinden yüksekliği DHMİ veya hava alanı yetkililerinden alınır.

                  3) Antenin en yakın piste olan uzaklığı belirlenir.

                  4) Antenin pist yüzeyinden olan azami yüksekliği, piste olan uzaklığın 100'e bölünmesi ile bulunur.

                  5) Antenin deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 2 nci ve 4 üncü işlemlerin toplamı ile hesaplanır.

                  6) Son olarak  antenin yerden olan azami yüksekliği 5 inci ve 1 inci işlemlerin farkı ile bulunur.

                  7) En yakın helikopter ve belirli sınırları olmayan  deniz uçak iniş ve kalkış alanlarına 1500 metreden daha uzak yerlerde kurulacak olan anten yüksekliği için yukarıdaki işlemler dikkate alınmaz.

                c) Anten ile hava alanı arasında, yukarıdaki kısıtlamaları aşan yükseklikte bina, kule ve benzeri gibi yapılar varsa, bu yapıların yüksekliği geçilmemek kaydıyla hava alanı nedeniyle hesaplanan yükseklik sınırlamasına uyulmayabilir. Ancak bu durumda, yapıların ve antenin bulunduğu alanın, harita, çap veya onaylı kroki ile belgelenmesi gerekir.

                d) Kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve amatör telsizciler  haberleşmelerinde enterferansı giderici her türlü önlemi almakla yükümlüdürler. TK’ca belirtilen süre içinde enterferansın giderilmemesi halinde ihlali yapan,  enterferansa sebep olan cihazın kullanımı durdurulur ve teknik sorunun giderildiği TK Bölge Müdürlüklerine bildirilmesine ve tekrar kullanımına izin verilmesine kadar kullanılamaz.

                e) Amatör telsiz istasyonundaki vericilerin ayarları ve  ölçümleri sırasında mutlaka suni yük (dummy load) kullanılır.

                Geçici Amatör Telsizcilik Belgesi Sahiplerine Ait İstasyonlar

                Madde 22- Yabancı telsiz ve radyo amatörlerine bu yönetmelik uyarınca verilen geçici amatör telsizcilik belgesinde kayıtlı olan cihazlar, bu kişilerin ülkemizde bulundukları süre içerisinde ve belgede belirtilen adreslerdeki istasyonlarda başka bir kayda gerek olmaksızın kullanabilirler.

Türkiye'ye kendi  telsiz cihazları ile gelmeyip, amatör telsizcilik faliyetinde bulunmak isteyen yabancı veya yurt dışında yaşayan Türk vatandaşı amatör telsizciler, belgelerinin aslını yanlarında bulundurmak kaydıyla bir amatör telsiz istasyonunda çalışma yapabilirler.

 

DÖRDÜNCÜ KISIM

İşletme Kuralları

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amatör Telsiz İstasyonu Çalıştırma Usulleri

 

                Amatör Telsiz İstasyonda Yapılabilecek Çalışmalar

                Madde 23- Bir amatör telsizci, amatör telsiz istasyonunda aşağıdaki faaliyetlerde bulunabilir.

                a) Yönetmelik esaslarına göre amatör telsizciler arasında telsiz haberleşmesi,

                b) Amatör bandlarda çalışan cihaz ve anten imali ve denemeleri,

                c) Amatör istasyonların dinlenmesi,

                d) Gelişen ve yaygınlaşan haberleşme ve bilişim teknolojileri ile ilgili araştırma ve uygulamalar.

 

                İstasyonun Çalıştırılması ve Sorumlu Operatör Bulundurulması

                Madde 24- Bir amatör telsiz istasyonun çalıştırılmasında aşağıdaki esaslar uygulanır.

                a) Bir amatör telsiz istasyonu ancak sorumlu bir operatörün  bulunması halinde çalıştırılabilir.

                b) A sınıfı belge sahibi amatörler tüm istasyonlarda sorumlu operatör olarak görev yapabilirler.

                c) B sınıfı belge sahibi amatörler ancak bu belge için izin verilen frekanslarda çalıştırılan istasyonlarda sorumlu operatör görevi yapabilirler.

                d) Amatör telsiz derneklerine, eğitim ve öğretim kurumlarına, acil ve olağanüstü durum haberleşmesinde faydalanılabilecek kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumlarına ait istasyonlar ancak bir A sınıfı belge sahibi sorumlu operatör bulunması halinde çalıştırılabilir. Bu sorumlu operatörler TK Bölge Müdürlüklerine bildirilir.

 

                e) İstasyonlarda; sorumlu operatörün belgesinde belirtilen sınıfın kullanmasına izin verilen frekans bandı, emisyon tipi ve güçten başkası kullanılamaz.

 

 

                Belge Sahiplerinin Çalışma Koşulları

                Madde 25- Bir amatör telsiz istasyonun çalıştırılmasında aşağıdaki usüller uygulanır.

 

                a) A sınıfı amatör telsizcilik belgesi sahipleri; tüm amatör telsiz istasyonlarında bu sınıfa izin verilen tüm frekansları, emisyon tiplerini ve güçlerini kullanırlar. Bu amatörler çalıştıkları istasyonun çağrı işaretini kullanırlar.

 

                b) B sınıfı amatör telsizcilik belgesi sahipleri; amatör telsiz dernekleri, eğitim ve ögretim kurumları, acil ve olağanüstü durum haberleşmesinde faydalanılabilecek kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumlarında kurulu istasyonlarda veya bir A sınıfı amatör telsizciye ait istasyonda, istasyon sorumlu operatörünün gözetiminde ve sorumluluğunda, tahsis edilen bütün amatör frekans bandlarını ve emisyon tiplerini kullanabilirler. İstasyondan sorumlu amatör telsizcinin gözetimi dışında veya kendi adlarına kayıtlı istasyonlarda ise ancak belge sınıflarının müsaade ettiği faaliyetlerde bulunabilirler. Bu amatörler de çalıştıkları istasyonun çağrı işaretini kullanırlar.

 

                c) A sınıfı belge sahibi amatör telsizcilere ait istasyonlarda, Amatör telsiz dernekleri, eğitim ve öğretim kurumları, acil ve olağanüstü durum haberleşmesinde faydalanılabilecek kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumlarında bulunan istasyonlarda, bir A sınıfı amatör telsizcinin hazır bulunması halinde;  belge sahibi olmayan üçüncü şahısların, eğitim ve özendirilmesi amacıyla, amatör telsiz haberleşmesine katılmalarına izin verilebilir. Bu çalışmaya katılan kişilerin isimleri haberleşme kayıt defterine işlenir.

 

                d) Özendirme ve eğitim amacı ile B sınıfı amatör telsizcilik belgesi sahibi olan telsizciler, kendi imalatları olan ve 5 W’ın altında  çıkış gücündeki bir cihaz ile HF bandında  7.000-7.100  MHz ve  28.000-29.700 MHz frekans bandında  haberleşme yapabilirler.

 

                Tekrarlayıcılar ve Özel Sistemler

                Madde 26- Bir amatör haberleşme sistemi için tekrarlayıcı ya da özel sistem tesis edilmesinde aşağıdaki usüller uygulanır.

                a) Tekrarlayıcılar ve özel sistemler ( Röle/Repeater, Cross Band Repeater, Simpleks Link Bağlantılı Geniş Alan Kapsayan Röle Sistemi ve benzeri sistemler) kısıtlı kaynak kullanımı ve koordinasyon gerektirmeleri nedeniyle sadece amatör telsiz dernekleri tarafından TK’na bildirimde bulunmak ve izin almak koşuluyla kurulabilir.

                b) TK frekans, güç, coğrafi konum, anten tipi, anten yüksekliği ve benzeri teknik özellikleri kapsayan koordinasyonu yapar.

                c) TK yapacağı planlamaya göre başvuruda bulunan derneklere her bantta birer adet röle frekansı tahsis eder. Gerektiğinde boş kalan röle frekansları, ek röle başvurusunda bulunan derneklere tahsis edilebilir.

                d) TK bölgelerin durumlarını gözönünde bulundurarak bir tanesi yurt sathında ortak kullanıma açık olacak şekilde  her bantta iki adet röle frekansını, acil durum ve olağanüstü hal durumunda kullanılabilmesi için planlar. Bu frekanslarda kurulu mevcut röleler öncelikli olarak bu amaçla kullanılır. Cross Band bağlantılar öncelikle bu röleler arasında planlanır.

                e) Tekrarlayıcılar ve özel sistemlerin enterferanslardan korunması amacıyla uluslararası standartlarda belirlenen ton kontrol sistemleri (CTCSS) ve uzaktan tonla açma ve kapatma devreleri kullanılabilir. Dernekler veya sorumlu A sınıfı amatör telsizciler, röle istasyonundan kaynaklanacak enterferansın giderilmesi hususunda TK Bölge Müdürlüklerine karşı sorumludurlar.

                f) Digipeater, Simpleks Repeater, SSTV, FSTV, APRS, AMPR, AMPR Gateway,  APRS Gateway, Internet Gateway ve benzeri kişisel haberleşme için kullanılan özel sistemler ise amatör telsizcilik belgesi sahipleri , Amatör telsiz dernekleri, eğitim ve ögretim kurumları, acil ve olağanüstü durum haberleşmesinde faydalanılabilecek kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumları tarafından da bildirimde bulunmaya gerek olmaksızın istasyonlarındaki kayıtlı telsiz cihazları yardımıyla kurulup kullanılabilir. Bu gibi çalışmalarda frekans ve benzeri çakışmaların olmaması için amatör telsizciler kendi aralarında gerekli koordinasyonu sağlarlar.

                Uzaktan kumanda ile çalışma kuralları

                Madde 27- Uzaktan kumanda ile çalışma izni; amatör telsizcilik belgesi sahiplerine, amatör telsiz derneklerine ve eğitim ve ögretim ve araştırma kurumlarına verilebilir.

 

Bir Amatör Telsiz İstasyonunun vericisinin uzaktan kumanda ile çalıştırılmasına izin veren ve TK Bölge Müdürlükleri tarafından düzenlenmiş bulunan belgenin bir kopyası, uzaktan kumanda edilen vericinin bulunduğu yere asılır ve belge aslı sorumlu operatör tarafından saklanır.

 

                Amatör Telsiz İstasyonunun Tanıtım Kuralları

                Madde 28- Amatör telsiz istasyonlarının haberleşme sırasında kendilerini tanıtmalarında aşağıdaki usüllere uyulur.   

a) Amatör telsizcilik belgesi sahibi; haberleşme başlangıcında çağrı işareti ile kendisini tanıtır. Haberleşme sırasında uygun aralıklarla çağrı işaretini tekrarlar. Haberleşmenin sonunda da çağrı işaretini tekrarlayarak haberleşmeye son verir.

 

                b) Bir başkasına ait istasyonda çalışan amatör telsizciler o istasyon sahibinin çağrı işaretini kullanırlar.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Frekanslar, Yayın Tipleri, Bant Genişlikleri ve Güç Sınırlamaları

 

                Frekanslar, Yayın Tipleri ve Bant Genişlikleri

                Madde 29- Bu Yönetmeliğe uygun olarak,

                a) Amatör telsizcilik belgesine sahip telsizcilerin kullanmalarına izin verilen frekans bandları, maksimum yayın güçleri ve emisyon tipleri EK( 2 ) de gösterilmiştir.

 

                b) EK(2) deki frekans bandlarının karşılarında gösterilen açıklama rakamlarının ifade ettiği anlamlar EK(3) de yer almaktadır.

 

                c) İzin verilen emisyon tiplerini gösteren kısaltmaların ifade ettiği anlamlar ve emisyon tiplerinde müsade edilen maksimum bant genişlikleri EK(4) de gösterilmiştir.

 

                d) Frekans bandlarının karşılarında gösterilen "istasyon statüsü" kolonundaki harflerin     anlamları;

 

                  1) P (Primary  Service = Birinci Öncelikli Servis): Bu   frekans   bandında   birinci   öncelikli   çalışan servistir.

 

                  2) S (Secondary Service = İkinci Öncelikli Servis): Bu   frekans   bandında  ikinci   öncelikli  çalışan ve birinci öncelikli servisten gelen enterferansı kabul etmesi  zorunlu olan servistir. 

 

             e) Bir amatör telsiz istasyonunda bulundurulan cihazlar, olağanüstü hal ve acil durum haberleşmesi ile ilgili durumlarda, Yönetmelikte belirtilen koşullar dahilinde  amatörlere ait frekanslar dışında haberleşme için de kullanılabilir

      

                Kısıtlamalar

                Madde 30- Amatör telsizciler bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde belirtilen esaslara ilave olarak aşağıdaki kısıtlamalara da uymak zorundadırlar.

 

                a) İzin verilen frekans bandlarında telsiz verici cihazı çalıştıran amatör telsizciler, EK( 2 ) nolu tabloda gösterilen güç sınırlarını geçemezler.

 

                b) Başlama ve bitiş zamanı önceden belli olmak kaydıyla, yarışma ve özel istasyon kurma ve benzeri hallerde ve anten güvenlik mesafeleri de dikkate alınarak , TK’nun izniyle,  talep  edilen ve geçici olarak izin verilen güçlerde yayın yapılabilir.

                c) Yayınlarda , değişik modların değişik bant genişlikleri gerektirmesi nedeniyle, hiçbir şekilde amatörlere ayrılan frekans band sınırları aşılamaz.  Ancak acil durumlarda band başlarında yetkili istasyonlar tarafından yapılan haberleşme için bu sınırlama uygulanmaz.

               

 

BEŞİNCİ KISIM

Olağanüstü Hal ve Acil Durumlarda Çalışma

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Olağanüstü Hal ve Acil Durum Haberleşmesi

 

                Genel Kurallar

                Madde 31- Amatör telsiz istasyonlarının olağanüstü hallerde veya acil durumlarda Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Sivil  Savunma Teşkilatına yardımcı olmak üzere kullanılmasında, amatör telsizcilik belgesi sahiplerinden, olağanüstü hallerde ve acil durumlarda görev almak isteyenlere ait istasyonların listesi, gerektiğinde görevlendirilmek üzere, Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü’ne ve  Sivil  Savunma Genel Müdürlüğüne, TK veya bulundukları bölgedeki TK Bölge Müdürlükleri tarafından her yıl bildirilir.

 

 

                Teknik Kurallar

                Madde 32- Olağanüstü hallerde; EK(5) de belirtilen frekanslar kullanılır. Olağanüstü hal telsiz haberleşmesi için kullanılan frekanslarda; Yönetmelikte  belirtilen frekanslar için güç, emisyon tipi, servis tipi ve benzeri genel kısıtlamalara aynen uyulur.

 

Acil durum haberleşmesinde veya tatbikat çalışmaları sırasında, kamu kurum ve kuruluşlarına ait frekanslar, sadece acil durumlarda görevlendirilecek istasyonlar listesinde yer alan amatör telsizcilik belgesi sahiplerince kullanılabilir. 

 

İKİNCİ BÖLÜM

Haberleşme Yöntemleri

 

 

                Yapılmasına İzin Verilen Haberleşmeler

                Madde 33- Olağanüstü hal ve acil durum telsiz istasyonlarının, görev yapacakları bölge içindeki acil durumla ilgili tüm koordinasyon Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından sağlanır. Olağanüstü hal ilanı ile görev alacak amatör telsiz istasyonları Sivil Savunma Teşkilatının talimatı doğrultusunda haberleşme yaparlar.

 

Bu haberleşmelerin amatörler arası koordinasyonu ise Acil Durum Kontrol İstasyonu veya istasyonları tarafından yapılır. Belirli bir bölgedeki acil durum haberleşmesini koordine etmekle görevli bu amatör telsizci veya telsizciler, TK’nın  Sivil Savunma  Bölge Müdürlüğü’ne bildireceği A sınıfı amatör telsizcilik belgesi sahipleri arasından Sivil Savunma  Bölge Müdürlüğü tarafından seçilirler. Bu seçimde Sivil Savunma Teşkilatı bünyesinde yer alan A sınıfı Amatör Telsizcilik Belgesine sahip personele öncelik tanınır. Acil durumlarda diğer istasyonlar acil durum kontrol istasyonlarının yönlendirmelerine uyarlar.

 

Olağanüstü hal ve acil durum  haberleşmesinde görev alan amatör telsiz istasyonları olağanüstü hal ilanı ile birlikte ancak,

 

                a) Aynı görevi yüklenmiş olan diğer amatör istasyonlarla,

 

                b) Olağanüstü hal ve acil durumlarda kullanılan kamuya ait istasyonlarla,

 

                c) Ulusal Acil Durum ve Olağanüstü hal nedeniyle çağrı yapan uluslararası istasyonlarla

haberleşme yapabilirler.

 

Amatör telsizcilerin Sivil savunma maksadıyla yaptıkları eğitim ve tatbikatlarla ilgili mesajların metin kısmının başına ve sonuna "EĞİTİM", iki istasyon arasında gönderilen tatbikat mesajlarının başına ve sonuna da "TATBİKAT" kelimesi ilave edilir.

               

                Görevin Sona Ermesi

                Madde 34- Olağanüstü hal durumunun yürürlükten kalktığının ilan edilmesi veya sivil savunma teşkilatının isteği halinde olağanüstü durumlarda görevli amatör telsiz istasyonlarının görevi sona erer.

 

 

ALTINCI KISIM

Yasaklamalar, Denetlemeler ve Cezai Müeyyideler

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Yasaklanan Uygulamalar, Yayınlar ve TK Yaptırımları

 

 

                Yasaklanan Uygulamalar ve Yayınlar

                Madde 35- Amatör telsiz istasyonlarında aşağıda belirtilen çalışmalar yapılamaz.

 

                a) Amatör telsiz  istasyonunun bir bedel, herhangi bir maddi çıkar, doğrudan ve dolaylı yolla yapılan bir vaad karşılığı kullanılması,

 

                b) Amatörlere ayrılan frekans bantlarında ticari amaçlı radyo ve televizyon yayınlarının naklen veya banttan yayınlanması veya bu tür bir yayın yapılması,

 

                c) Olağanüstü hal ve acil durum haberleşmesi haricinde,  Amatör Telsizcilik Belgesi sahibi olmayan kişilerle haberleşme yapılması veya yaptırılması,

 

                d) Üçüncü şahısların mesajlarının para, ücret veya maddi çıkar karşılığında aktarılması,

 

                e) Herhangi bir şekilde veya amaçla amatör telsiz istasyonları aracılığıyla müzik yayını yapılması,

 

                f) Kanunlara aykırı olan herhangi bir amaçla veya faaliyetle ilgili haberleşmenin yapılması,

 

                g) Yurt  içi veya uluslararası amatör haberleşme mesajlarının, (Q) kodları, mors kodu, RTTY, SSTV, FSTV, PSK, PACTOR, AMPR, APRS, TCP/IP ve benzerleri gibi uluslararası amatör haberleşmelerde ve uygulamalarda kullanılan yöntemler  dışında ; üçüncü şahısların yapılan haberleşmeyi çeşitli cihazlar ve yazılımlar kullanarak dinlemelerini engelleyecek şekilde , özel sistemler kullanarak , kriptolu olarak alınması veya gönderilmesi,

 

                h) Haberleşmelerde toplumun genel ahlak anlayışına ters düşen söz ve ifadelerin kullanılması, işletme kurallarına uyulmaması,

 

                i) Yanlış veya yanıltıcı haberleşme yapılması, kendilerine ait çağrı işaretlerinin veya belgelerin bu Yönetmelikte belirtilen ayrıcalıklar dışında üçüncü şahıslara kullandırılması,

 

                j) Amatör telsiz istasyonlarının kendilerini tanıtmadan haberleşme yapmaları,

 

                k)Tesadüfen kaydedilen veya dinlenen amatör telsiz servisi haricindeki haberleşmelerin çoğaltılması, üçüncü şahıslara verilmesi, kullanılması veya gizliliğin ihlaline neden olunması,

 

                l) Hava seyrüsefer haberleşme sistemi bulunduran hava araçlarında amatör telsiz istasyonları kurulup işletilmesi,

 

                m) Amatör Telsizcilik Belgesi'nin geçerlilik süresi bittiği halde haberleşme yapılması,

 

                n) Olağanüstü hal ve acil durum haberleşmesinde  sivil savunma teşkilatı tarafından verilen talimatlar haricinde; Amatör Telsizcilik Belgesi'nin izin verdiği frekans bandı, güç ve emisyon tiplerinin dışında haberleşme yapılması,

 

                o) Olağanüstü haller dışında; TK Bölge Müdürlüklerinden izin alınmaksızın röle çalıştırılması,

yasaktır.

 

                İdari Önlemler

                Madde 36- Amatör telsiz istasyonları  bu Yönetmelikte belirtilen yasakları ihlal ettikleri  takdirde;

 

                a) İstasyon sorumlusuna yapılan hatalı işlemi belirten bir uyarı yazısı gönderilir ve açıklama istenir. İstasyon sorumlusu uyarı yazısını belirtilen süre içinde detaylı olarak cevaplandırmak zorundadır. Yapılan değerlendirmede verilen cevapların yeterli görülmemesi ya da cevap verilmemesi halinde amatör telsizcilik ve/veya istasyon belgeleri iptal edilir; gerektiğinde TK veya TK Bölge Müdürlükleri tarafından yasal işlem başlatılır.

 

                b) Eğer ihlal teknik bir arızadan meydana geliyorsa, istasyon arıza giderilinceye kadar çalıştırılmaz. Arızanın giderildiği bir raporla TK Bölge Müdürlüklerine bildirilir. TK Bölge Müdürlükleri gerekli gördükleri takdirde istasyonlara çalışma izni vermeden önce TK laboratuarlarında test yaptırılmasını isteyebilir.

 

 

İKİNCİ BÖLÜM

Amatör Telsiz İstasyonlarının Denetlenmesi,

Amatör Telsizcilik Belgesi ve İstasyon Ruhsatnamesinin İptali,

İstasyonun Devri ve Çalışmasının Durdurulması

 

 

                Denetleme

                Madde 37- Amatör Telsiz İstasyonları TK Bölge Müdürlükleri'nce, yetki verilmiş personel tarafından denetlemeye tabi tutulur. Denetlemeler planlı veya ani olmak üzere iki şekilde yapılır. Planlı denetleme tarihleri istasyon sahiplerine önceden duyurulur. Denetlemelerde;

 

                a) İstasyonda kayıtlı cihazların dışında , kayıtsız cihazların bulunup bulunmadığı,

 

                b) İstasyonlarda tutulan kayıtların doğrulukları,

 

                c) Çalışmaların Yönetmelik esaslarına göre yürütülüp yürütülmediği,

 

                d) Amatör telsizcilik belgesinin geçerlilik süresi ve istasyon  ruhsatnamesinde kayıtlı cihazlar,

 

kontrol edilir.

 

                Bu denetlemeler sırasında bildirilen adresten sürekli ayrıldığı saptanan amatör telsizcilik belge sahipleri ile ilgili bir tutanak tutulur ve tutanak tarihinden sonra 6 ay içerisinde adres değişikliği bilgisi TK’na ulaşmayan belge sahibinin ruhsatnamesi iptal edilerek, ruhsatında kayıtlı cihazlar mühür altına alınır.  Gerekli görülen durumlarda güvenlik kuruluşlarından da yardım istenebilir.

        

                Amatör Telsizcilik Belgesi ve İstasyon Ruhsatnamesinin İptali

                Madde 38- Amatör telsizcilik belgesi  ve istasyon ruhsatnamesi aşağıdaki durumlarda iptal edilir.

 

                a) Yönetmeliğin 35 inci maddesinde  belirtilen yasaklamalara aykırı davranışların tesbiti halinde,

 

                b) 2813 sayılı Telsiz Kanununun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen hallerin oluşması durumunda,

iptal edilir.

 

                İstasyonun Devri

                Madde 39- Amatör telsizcilik belgesi ve istasyon ruhsatnamesinin iptali halinde veya amatör telsiz istasyon sahiplerinin istekleri durumunda , bu amatöre ait amatör telsiz istasyonu veya istasyondaki cihazlar, birlikte veya ayrı ayrı, A ve B sınıfı Amatör Telsizcilik Belgesi'ne sahip kişi veya kişilere 29 uncu maddede öngörülen belge sınıflarına belirtilen sınırlamalara uygun  olmak kaydıyla ve TK Bölge Müdürlüklerinin onayı ile devredilebilir.

 

                İstasyonun Kullanılmasının Men Edilmesi

                Madde 40- Savaş, seferberlik, sıkıyönetim ve TYK ilanı halinde amatör istasyonların amatör telsizcilerce kullanılması ile ilgili her türlü tasarruf sorumlu ve görevli otoriteye aittir. Bu durumlarda ancak görevli otoritenin talimatıyla amatör telsiz haberleşmesi yapılabilir. Aksi durumlarda istasyonlar  haberleşmeden men edilirler. TYK hükümleri saklıdır.

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

 

 

                Uluslararası Uygulamalar

                Madde 41- Amatör telsizcilik ile ilgili olarak uluslararası organizasyonlar olan ITU, CEPT, IARU vb. kuruluşlar  bünyesinde yapılan toplantılar sonucunda alınan kararlar TK’ca uygun görüldüğü takdirde uygulanır.

 

 

                Kaldırılan Hükümler

                Madde 42- 28/10/1991 tarihli ve 21035 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Amatör Telsizcilik Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Tüm Bloglar

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.